Elhúnyt Zoltán Sándor

Elhúnyt Zoltán Sándor barátunk, régi MBK tag, a detroiti szórványunk gondnoka Sopronban, 85 esztendős korában.

Kedves MBK-i barátaim! Nem tudom, hogy eljutott-e már a hír hozzátok, hogy január 2-án,vasárnap Zoltán Sándor barátunk elhúnyt Sopronban. Előző nap felesége, Piroska hívott telefonon, hogy csak most kapta meg a címem, Zoltán kórházban van, már csak rövid időt adnak neki az orvosok. Megegyeztünk, hogy hétfőn reggel felhívom, és Tovább >>

Nyári Magyar iskola

Külföldi Magyar Cserkészszövetség - Tájékoztató

2005. július 2-17.

Az utolsó évek sikerén felbuzdulva idén újra meghírdetjük Nyári Magyar Iskolánkat. Ebben az évben a fillmorei Nyári Magyar Iskola fennállásának 37. életévébe lép. Az elsö iskolatábor 1968 júliusában volt a Sík Sándor Cserkészparkban, aztán hamar nyári iskola lett belöle. Mivel megszakítás nélkül müködött évröl-évre, most -2005 nyarán- nyílik meg immár Tovább >>

Milványi Cseszneky Miklós: És hol volt Isten?

Gondolatok a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa után

A televízió képernyőjéről, az újságok címoldalairól napok óta a délkelet-ázsiai földrengés, és az azt követő tengerár pusztításának nyomai köszönnek ránk. A romba dőlt falvak, elsodort üdülőtelepek, a temetetlen halottak látványa sokkoló. A cunami áldozatainak száma a híradások szerint immár százezres nagyságrendű. Ilyenkor önkéntelenül is fölmerül az emberekben a kérdés: Tovább >>

Alleluja!

Bolberitz Pál dr., teológiai professzor, pápai prelátus „december 12-én, a népszavazás utáni vasárnapon elhangzott igen tanulságos prédikációját” Schulek Ágoston, a Polgári Körök egyik vezető személyisége terjeszti a világhálón, mert az – mint mondja – „az Új esztendőre is útmutatót ad.”

A prédikáció címe: „Szállást keres a Szentcsalád”. Benne Bolberitz nyilvánvalóan párhuzamot próbál vonni a Tovább >>

Márai Sándor : Rilke

Egy vers évmilliók és élménymilliók párlata.

Irta: Márai Sándor, megjelent A négy évszak c. kötetben, 297 oldal, Révai Kiadó, Budapest, 1938.

Rilke

Rettenetes sok emléke lehetett. Ki tudja megszámolni egy költõ emlékeit? Mintha valaki megélte volna a pún háborúkat, a piros fehér rózsa harcát, Savonarola éjszakáit, s a tetejébe mindent, amit egy éjszaka gondolnak, álmodnak és cselekednek Berlinben, vagy Párizsban az emberek. A Tovább >>

Újévi jókívánság és nyelvvizsga

Aki ezt simán elolvassa és megérti, az tud még magyarul! - éjl Miként a kalucsnira tapadó agyagos sár ölelő karjaiból kibontakozó kocsikerék csikorgása által felébresztett tanyai kuvaszkutya bundájába kapaszkodó kullancsbogár szemeiből kicsorduló könnycseppekben visszatükröződő régi rablólovagvár felvonóhídjából kiálló rozsdás vasszögek összetartják annak alkotórészeit, azonképpen tartson bennünket is össze a barátság és a szeretet; valamint a Tovább >>

Haza a mélyben

A sors - a sorsunk, a sorsom - úgy rendezte, hogy az egyetemes magyarsággal csak a Határtalan Hazában lehetek együtt.

Nem magasan, mélyen kezdem ezt a hitvallást. Romániában élő magyar vagyok. Ezt nemcsak itt, a Reménység Tavánal mondom ki ilyen felhőtlennek tetsző nyugalommal; sokan vagyunk, akik a diktatúra legsötétebb éveiben is, amikor az állampolgárait feudális tulajdonának tekintő hatalom büvölő következetességgel magyar Tovább >>

Nyugati Hírlevél

72. szám 2005. január Független Elektronikus Újság Szerkesztő: Bika Julianna Olvasószerkesztő: Pálvölgyi Endre E-posta: Bikajuli@cox.net Fax: 504-286-1487 Honlap: http://www.hhrf.org/nyugatihirlevel http://epa.oszk.hu/nyugati_hirlevel TÓTH ÁRPÁD JANUÁR Rossz időket élünk, hogy fessem ki jónak? Ki hisz ma Százéves Jövendőmondónak? Mikor maga sem hisz, öreg csont, magának, Húzván gond gyümölcse vén ágát nyakának? Mégis, Tovább >>

Márai Sándor : Január

Mi az élet értelme? Az évek elhozták, ezt a titkot is: egy reggel felébredtem és megtelt vele életem.

A harangok elhallgattak, az ünneplők a nagy csöndben az ablakhoz álltak, nézték a havas éjszakát, a múló időre gondoltak, a halottakra, az életre.

Mit is akarok még az élettől? - gondoltam, pezsgőspohárral kezemben. - Élni végtelenül mint egy sejt, melynek egyetlen értelme és becsvágya a létezés? Nem akarok már végtelenül Tovább >>

Fülöp László : Félelmek és itélőképesség

Alapvető nemzeti önérdekek akkor kerülnek a figyelem középpontjába amikor veszélyeknek vannak kitéve. Az egymástól való félelem nagy szerepet játszik Közép Európában a magyarok és szomszédaik között, de a szerbek és horvátok, a szerbek és albánok között, a szerbek és bosnyákok, a románok és ukránok, vagy románok és bolgárok között, stb. Annyira nagy szerepet, hogy néha a rettegés, gyülölködés ingoványára terelődik az egymás közötti Tovább >>

Olvasás: 112207