József Attila: Ajtót nyitok

Ajtót nyitok. Meglódul lomhán a főzelék fagyott szaga és végigvicsorog a konyhán a karmos tüzhely. A szoba

üres, senki. Tizenhat éve ennek, mit sohasem feledek. Viaszkos vásznú konyhaszékre ültem, nyafognék, nem lehet.

Értem, hogy anyám eltemették, de nincs és nyugtalan vagyok, ezt nem értem. Felnőtt lehetnék. (A mosogatótál ragyog.)

Nem fáj, de meg sem érinthettem, nem láttam holtában anyám, nem is sírtam. És Tovább >>

József Attila : Mama

Már egy hete csak a mamára gondolok mindig, meg-megállva. Nyikorgó kosárral ölében, ment a padlásra, ment serényen.

Én még őszinte ember voltam, orditottam, toporzékoltam. Hagyja a dagadt ruhát másra. Engem vigyen föl a padlásra.

Csak ment és teregetett némán, nem szidott, nem is nézett énrám s a ruhák fényesen, suhogva, keringtek, szálltak a magosba.

Nem nyafognék, de most már késő, most látom milyen óriás ő - szürke haja Tovább >>

Fülöp László : A lét és a cselekvés

"...Az egyik újabbkori gondolkodó, Bertrand Russell is intett, hogy ne adjunk túl nagy súlyt jövőbeni terveinknek, mondván, hogy az emberi jövő igen bizonytalan..."

Az amerikai ember büszke arra, hogy cselekvő ember. A filmekből kinövesztett egyik férfiideál, John Wayne, az elismert cselekvő ember, a cselekvés sikerét bemutató történetek megtestesítője lett. A helyzeteket gyors átlátással méri fel, vagy éppen nem is analizálja, hanem megoldja őket. Tovább >>

Nagyvárad

Mindenkit üdvözlök!

Az mbk lista lehetőséget ad arra, hogy véleményeinket es gondolatainkat átadjuk másoknak és éppen ezért jutottam odáig hogy Nagyváradról gyűjtsek össze minél több adatot és ezt megosszam veletek. Szülővárosom csodálatos értékekkel rendelkezik ős ezekről a kincsekről szívesen beszél a nagyváradi magyar. - Diós Éva

"Ez a város Bihar vármegyének és a Tiszán innen való darab földnek metropolisa, fővárosa Tovább >>

Fülöp László : A herderi rém

"Victory is not to the swift, and not to the strong, but to those who can hold out"

A genetika tudósai szerint a kihalás általában nem a bukás eredménye, vagy a túlélő nem a siker diadala; hanem egyszerüen az történik, hogy egyik csoport jobban kihasználja a körülmények adottságait mint a másik. Csak annyi kell, hogy az elhalálozás száma néhány százalékkal legyen magasabb mint a születések száma egy megadott perióduson keresztül.

A Tovább >>

Fülöp László : Öreg és fiatal

"...az öregedők és a fiatalok között majdnem állandó a súrlódás, az eszmékért, a pozíciókért, de azok ritkán szökkennek véres ellentétekbe..."

Az időről-időre jelentett fegyveres felkelések, hatalmi küzdelmek, vagy társadalmakat megváltó ideák felforgató hatásainak ellenére, a társadalom meglehetős ügyességgel próbálja mérsékelni a napi élet szintjén jelenlevő, megrendítő szembesítést, a napi élet-folyamatokat veszélyeztető, Tovább >>

Mózsi Ferenc : a lehetetlenség határán...

Megjelent 1992-ben a ?21 vers? c. kötetben, kiadta a Belvárosi Könyvkiadó, Békés Megyei Könyvtár Nyomdájában

a lehetetlenség határán húzódik

egy vékony ezüstszál s ha nem léped által

biztatóbb a megmaradás

nem sietôs

ki elôbb ki utóbb ér a végére

mégis nagyjából ugyanaz várható

és szinte kezdetek óta nem változott

ott álltam sorba ahol a tartósabb életet osztogatták

vagy 9 nemzedékbe és Tovább >>

Eljen az osszes hun es magyar

A nevem Szekely Daniel Szatmar Nemetibol (Satu Mare) Romania es buszke vagyok hogy valamikor letezett Attila Isten Ostorra. Nagyapam Attila volt es a fiam is az let. Minden jot kivanok mindenkinek Kanadabol, London, ON. Ha valaki irni kivan szivesen valaszolok neki, az e-mail cimem : dszek@yahoo.com irhat angolul, franciaul, magyarul vagy eppen romanul mindegy. Szeretettel gondolok a Hunokra es buszke vagyok rajuk mindoroke. Csak a legjobakat kivanom minden igazi Tovább >>

Gyászol a világ

Mielőtt még bárki túl soknak érezné a Szentatya halálával kapcsolatos írásokat, örömmel továbbítom azt, amit megint egy kis erdélyi magyar lap kiváló írója vetett papírra. JG A földkerekség soha nem ért meg ilyen egyöntetű és általános gyászt. Milliók, milliárdok gyászolják II. János Pál pápát, a lengyel Karol Wojtylát, aki a XX. század második felének és a XXI. első éveinek vitathatatlanul legnagyobb alakja volt. Egyházfő, látnok, Tovább >>

Olvasás: 112233