Czenthe Miklós: Trianon: „Emlékezni” - vagy nem lenni?

Csoóri Sándor koszorús költőnk gondolatai kapcsán: közel egy évszázada kerülgetjük a trianoni sziklát, de az máig ott magasodik előttünk félelmesen és vigasztalanul. Reményik Sándor Ahogy lehet című versében arról beszél, hogy „vágyunk Péter vad mozdulatára”, azaz a római katonának való erőből való odavágásra – aztán rájövünk, hogy nem ez a helyes, nem ez a jó. „Ugyancsak Reményik írja: „minden percünk kínzó Tovább >>

A Csehek csernátoni világtalálkozója

Sylvester Lajos 2005. május 27.

Cseh Tibor háromszéki atyánkfiának hamvait május végén ravatalozzák fel szülőfalujában, Alsócsernátonban, a református vártemplom cintermében, majd a falu régi temetőjében helyezik nyugalomba. A nagy távolságokat befogó előkészületi mozgalmakból ítélve ez a szomorú esemény teremt alkalmat arra, hogy a rokonok, hozzátartozók megszervezzék a Csehek II. Csernátoni Világtalálkozóját. Egy Tovább >>

Fülöp László: Féligazságok

Valaki, általam is nagyrabecsült gondolkodó - valószinű az érvelés hevében - ezt irta: “...a félig kimondott igazság lényege szerint hazugság.”

Ez talán igaz - bizonyos helyzetekben. De általában annyi igazságot mondjunk ki amennyit ismerünk, amennyit tudunk, amennyit merünk. Egyáltalán, vitatható, hogy az igazság megismerhető-e teljesen. Mégha elnyomó politikai rendszerek nem is korlátozzák az igaz kimondását, korlátozzák azt Tovább >>

Messzi tábortüzek

„Válogatás az öt földrészen élõ magyarságot összetartó legszebb népdalainkból” címmel a Dömötörné Kokron Margit Alapítvány 60 népdalból álló gyűjteményt adott közre CD lemezen, könyvalakban mellékelve a kottákat és szövegeket. Ez a szöveggyüjtemény és dallamkincs zenei anyanyelvünk, talán legerősebb összekötő kapcsunk. Ezt példázza Dömötör Gáborné, Kokron Margó élete is. Margó Budapesten született, gyermekkorának Tovább >>

Teveled az Isten

Éltető Lajos: Elmélkedés az ifjuság-rendezte szolgálaton Lake Hope, Ohio. 2003. aug. 23. Ez nagyon rövid lesz, és nem a megszokott prédikációs stílusban. Hadd kezdjem el Ady Endre egyik versével: Édes átok: Utolsó napig és hajszálig Gyermek-szemmel Nézni a világot. Újra-újra Megborzaszt az emberi rosszság, Szepegéssel Borzalomba fúlva. Kérded, kérded: Miért nem vagyunk tiszták és jók? S jön a válasz S a választ nem érted. Jön a Tovább >>

Állampolgárság, honosítás

Aki a világhálón a december 5-i népszavazás hireit követte úgy érezhette magát, mint az autós az országúton: „Aki nálam lassabban cammog az hülye, aki gyorsabban száguld az őrült". Alig múlik el nap, hogy a levelek, cikkek, hiradások ne szidnák azokat akik NEM-el szavaztak, vagy ne magyaráznák, hogy miért nem lehetett rossz kérdésre jó IGEN-t válaszolni. Akik a magyar nép távolmaradását, jó részének nemleges álláspontját kárhoztatják Tovább >>

Kertész Imre: A meg nem született...

„Hinni kellene a másvilágban, de még ebben a világban sem tudok hinni." mondja a KADDIS A MEG NEM SZULETETT GYERMEKÉRT című regény poklokat megjárt főhőse. Kudarcba fulladt házassága tragédiájában benne van egész élete fájdalma, mindaz ami megtörtént vele és ami megtörténhetett volna. „Nincs magyarázat arra, ami van...(mégis) azért élünk, hogy emlékezzünk - a kimondhatatlanra" - foglalja össze élete tanúlságát. Tovább >>

Remembering Trianon

REMEMBERING TRIANON The 85th Anniversary of the Greatest Tragedy in Hungarian History on Sunday, June 5, 2005 at the American Hungarian Citizen's League 21 New Schley St. Garfield, NJ 07026 June 5, 1920 was one of the darkest days in Hungarian history. Hungary, ending up on the loosing side at the conclusion of WWI, lost 63,6% of her population and 71.5$ of her territory. Five million ethnic Hungarians, without ever moving, involuntarily found themselves living in other countries, Tovább >>

József Attila: Kései sirató

"...Levesem hütötted, fújtad, kavartad, mondtad: Egyél, nekem nőssz nagyra, szentem!..."

Harminchat fokos lázban égek mindig s te nem ápolsz, anyám. Mint lenge, könnyü lány, ha odaintik Kinyujtóztál a halál oldalán Lágy őszi tájból és sok kedves nőből próbállak összeállitani téged; de nem futja, már látom, az időből, a tömény tüz eléget. Utóljára Szabadszállásra mentem, a hadak vége volt s ez összekúszálódott Budapesten kenyér Tovább >>

Dsida Jenő: Óda az édesanyámhoz

Dicsértessél ma Te is itt a földön, mert esküszöm, hogy nagyon nagy a Lelked s a földi szívek földig borulását Te mindenkinél inkább megérdemled. Nézem, látom a teltzsákú sok évet és érzem: nekem már semmit se hagy, de büszke leszek mindéltemig arra, hogy Te vagy nekem az, aki Te vagy. Te vagy az, akinek mindenki adósa, s akinek jóval senki sem fizet, ...Hadd legyek én hát az igazi zengő, kis, régi gyermek rombadőlt tanyán és harsogjam el Tovább >>

Olvasás: 112244