Ady Endre: Utálatos, szerelmes nációm

Ha százszor is elfordulnék Tőled okkal vagy nem okkal, Míg birtomban tart az Élet, Nem mehetek a gazokkal S melléd kell állnom, csalfa nációm.

Így csalódom s hogy csalódom, Fájva is köszönök érte Az életnek, Sorsnak, Mának: Fájó bal-hit, de megérte S cselekedés, szükségünk van reád. Tenni, ha csak írott szóval, S mégis nyugtalanul tenni, Dacos és fölhajtott fővel Szólni, hogy itt nem lesz semmi, Míg marad egyetlen tiltakozás. Nyuladoz Tovább >>

Wass Albert: Nagypénteki sirató

Elmegyünk, elmegyünk, messzi útra megyünk. Messzi út porából köpönyeget veszünk, Nem egyszáz, nem kétszáz,sok százéves nóta. Így dalolják magyar honban, talán Mohács óta. Véreink, véreink, országutak népe. Sok százéves Nagypénteknek soha sem lesz vége? Egyik napon Tamás vagyunk, másik napon Júdás vagyunk. Kakasszónál Péter vagyunk, Átokverte, szerencsétlen nagypéntekes nemzet vagyunk. Golgotáról golgotára hurcoljuk a Tovább >>

Szabó Árpád: Húsvét vigasztalása és reménysége

Jézus tanításából és viselkedéséből levonhatunk két megállapítást. Így még senki sem volt meggyőződve, hogy az ember üdvössége az örök életben teljesedik ki, és hogy Isten ezt az életet őáltala adja. Úgy állt az emberek elé, mint akiben megvan a megoldás. Ilyen üzenettel és igénnyel eddig még komolyan senki nem mert fellépni. Vallásalapítók és próféták csak azt merték hirdetni, hogy a megoldás Istennél van. Jézus azt hangoztatja, hogy aki őt Tovább >>

Papp László: 1956-2006 Emlékkiadvány

1956 50. évfordulójára a Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület angol nyelvű ismertetést ad ki.

Az 56-os forradalom ötvenedik évfordulójának megemlékezésére készülnek az amerikai magyarok Los Angelestől Bostonig és Chicagotól Miamiig. A legnagyobb ünneplés New Yorkban lesz, ahol a Szent Patrick székesegyház miséje után a Carnegie Hall nagytermében Pataki kormányzó fpgja megnyitni az ünnepi műsort. Az ünnepségeken a forradalom egykori résztvevői Tovább >>

Keresés

Keresik Rendes Jánost, ill. John Rendest Magyarországról keresem önt nagy kérésem lenne egy Amerikában élő magyart keresnék las vegas vagy környékén él konkrétan RENDES JÁNOS VAGY JOHN RENDES KERESNÉK TELEFONSZÁM VAGY E-MAIL CÍM ÉRDEKELNE MEGHALT A MAGYAR TESTVÉRE ÉS SAJNOS NEM TUDJUK AZ AMERIKAI CÍMÉT KÉREM HA TUD SEGÍTSEN ELŐRE IS KÖSZÖNÖM TISZTELETTEL ALAGI ROLAND MAGYARORSZÁG alagir@invitel.hu

Papp László: A bomba szerelmese

Új könyv Teller Edéről, a hidrogénbomba atyjáról...

Ha bárki kétségbe vonta, hogy a Szovjetunio az atombomba bírtokában a világ biztonságát veszélyeztetheti, Teller Ede Magyarországnak a mongol hadak által való elpusztítását (1224) hozta fel példának. A mongoloknak ugyan nem volt atom fegyvere, de néhány hét alatt mégis kiirtották az ország lakosságának nagy részét. “Nem az eszközök határozzák meg korlátainkat, hanem az Tovább >>

Vajda János: A honárulókhoz. Részlet.

... Föl vagytok írva! - Tudjuk, kik valátok Rossz szellemek szörnyű szülöttei! Ne bujjatok az örök gyalázattól! Nem rejtenek el ég-föld űrei! Halhatlanítva vagytok a dicsőkkel, S bár lenne égben bűnös árnyatok, Egy nemzet átka oda is elhangzik, - Nektek sehol nem lesz nyugalmatok!

Ti nem kerestetek dicsőséget, hírt Sötétség ocsmány denevérei: Prédát lesétek egy nép éjjelében, Míg eltakarták vészfellegei. De örök bűnhödésül Tovább >>

Petőfi Sándor: Batthyányi és Károly Grófnék

Nekem nincs semmim, semmim e hazában, De én egészen az övé vagyok; Bánat- s örömkönny forr szememben, amint Sötétül napja, avvagy fölragyog. Örömkönyűim, oh ti gyér vendégek Minálunk a hű honfiszem felett, Ha föl nem törtök most a telt kebelből, Édes terhétől szívem megreped. - Láttátok-e a két tündérvirágot, Borús hazánknak két sarkcsillagát? Evezhetsz bátran, nemzetem hajója, Nem veszthet az célt, aki ilyet lát. Én láttam, láttam!... Tovább >>

Éltető Lajos: Mi teszi a vallást?

Elmélkedés a vallásról és az MBK vallási alapjairól

Ha én jól értettem és értem, az MBK-nak voltak és vannak értékei, elvei, cselekedetei , vállalásai, kapcsolatai- s ezeknek van folytonossága . Ezeknek voltak, lehetnek és időnként vannak politikai vetületei,asszociációi de ez még nem eredményez politikát stricto sensu, nem csapódik le pártfegyelemben, egyes tagjai különbözhetnek a szűkebb politikai, ideológiai nézeteikben és szimpátiáikban( Tovább >>

Papp László: Kopognak éjjel

Szabó Balázs amerikai magyar festőművész új könyvének ismertetője. Emlékszel még? Gyermekkoromban rémes árnyakkal torz falak között, kopott szobádban, este hogy féltél a kékes tükörtől, melyben balra van jobb? ... (Faludy György: „Az ambivalencia balladájából”) A családregénynek nagy hagyománya van Magyarországon. Különösen az erdélyi íróknál, Makkai Sándortól Wass Albertig. Az utóbbi években több kitünő családregény jelent Tovább >>

Olvasás: 112209