Molnár Melinda: Hogy megmaradtunk, hála Neked

Hogy megmaradtunk, hála Neked [ 2006-08-25 ] Áll a Gordon-hegyi Madonna talapzatán. Az Emlékezés Napján a víz útját követtem. Immár spirituálisan. A Farkaslakán töltött délután emlékképei fel-felvillannak. Nehezen jött álom a szememre. Egymásra vetítõdnek bennem a tavalyi képek, a hírek nyomán keletkezett belsõ képeim, és amit látni vélek jelenemben. Egy békés vasárnap délutáni utcakép fogadott. Kevés jármû, a kapukban Tovább >>

Papp László: Otthonszeretet

A világszerte egyre mozgékonyabb népesség kezd gyökértelen lenni, elveszti kapcsolatát szülőföldjével, szülei otthonával. Ezért jelentős az a kezdeményezés, amelyet a Kalangya Kkt, HONSZERETET KÖNYVTÁR címen elindított. Ennek első kötete a zsámbéki medence Telki nevű falujáról szól. A zsámbéki medence a budai vidék egyik legkiesebb tájterülete. Pest-megye Nagy-Szénás, Kopaszhegy, Bialhegy, Iharos, Gerecse hegység által körülvett részén találjuk Tovább >>

Papp László: 1956 öröksége I.

Magyarországon 35 évig nem lehetett beszélni a forradalomról, legfeljebb gyalázkodással emlegetni az “ellenforradalmi bandákat”. A következő 14 év alatt a megemlékezések főleg politikai csatározásokra, az emlékezők egymásra való acsarkodására adtak lehetőséget. Most a „nagy évforduló” elindította a könyvek, visszaemlékezések, emlékműállítások özönét. Kérdezhetnénk, hogy mi a nyugati diaszpóra szerepe az ünneplésben? Az 56 Tovább >>

Éltető Lajos: Verses elmélkedés

Éltető Lajos: ELMÉLKEDÉS MBK/ITT-OTT tábor A Reménység tavánál Vasárnap, 2006. aug. 13.

Dicsőség a magasban Istenünknek, Dicsérje őt a föld és a nagy ég, Ki egy szavával híva létre mindent, S pillantásától függ ismét a vég. Ő az erő, tudás, gyönyör egésze, Részünk csak az árny, mellyet ránk vetett, Imádjuk őt a végtelen kegyért, hogy Fényében illy osztályrészt engedett. Megtestesült az örökös nagy eszme, Im, a teremtés Tovább >>

Papp László: 56 gyerekszemmel

Ahogy a félszázados évforduló közeledik, egyre több könyv, elemzés, emlékezés lát napvilágot. Aligha tarthat számot bármelyik is nagyobb érdeklődésre, mint az a NAPLÓ, amelyet egy 14 éves gyerek, Kovács Jancsi írt azokról a napokról. „A MAGYAR FORRADALOM, 1956” írta a címlapra és folyamatosan beszámolt az eseményekről 1956. október 23-tól 1957. május 13-ig. Ekkor „megszűnt a Kossuth címer, és helyette új, csillagos, piros szalaggal átfont Tovább >>

Petrovics István: A Délvidék és a török veszély

Kedves Lajos! Láttam, hogy a jóvoltodból megemlékezés történt a nándorfehérvári diadal kapcsán a Magyar Baráti Közösség lapjában. Én most hetekig távol voltam Szegedtől, úgyhogy csak most tudom jelezni neked, hogy a Délvidéken, pontosabban Szabadkán szerkesztett Bácsország című folyóirat ünnepi számot szentelt ennek a neves évfordulónak. Ebben magyar és szerb szakemberek cikkeit közölték. Ebben a számban jelent meg az az írásom, amit alább Tovább >>

A nándorfehérvári diadal

Nemzeti Hírháló A nándorfehérvári diadal 1456 július 4-22 Hunyadi János Hunyadi származásáról hosszú időn át viták folytak. A legenda egyenesen Zsigmond ki rályt tette meg apjának. Tény, hogy Zsigmond király mindvégig nagy figyelmet fordított az ifjú Hunyadi előreju tására. Ifjúkorát a Délvidéken, a török elleni harcban töltötte. Később bejárta Itáliát, két évig szolgált Milánóban. Hunyadi János a katonai Tovább >>

Nyugdíjas évek Magyarországon

Az Ezüst Ősz Kft. 2008-as beköltözéssel I.osztályú apartman házakkal áll nyugdíjas éveiket Magyarországon eltölteni szándékozó hölgyek ,urak rendelkezésére! Célunk Tápiószelén ,8 hektáron kialakítani egy minden extra igényt kielégítő idősek otthonát,melyek a parasztházak stílusjegyeit hordozzák komplett orvosi ellátással,kiegészülve termálfürdővel,tenisz-,és golfpályával. A otthon erdővel határolt , üzemeltetése során Tovább >>

István király kárpátaljára készül

Jármy Orsi közérdekű levele Bőjtös László tb. főkonzulnak Jarmy Orsi vagyok Magyarorszagrol, Szentendrerol. Jelenleg Buffaloban tanulok Dr. Forgach Peter buffaloi szemsebesz altal alapitott Calasanctius Training Program (CTP) kereteben. Egyike vagyok azon fiataloknak, akiknek tamogatja az amerikai egyetemi tanulasat azzal a cellal, hogy az itt megszerzett tudast, tapasztalatot vigyuk haza orszagunkba, es ott a tarsadalomban es a gazdasagban felelossegteljes feladatot lassunk Tovább >>

Erdélyszerte áradások: Gyulakután a református templomot is elöntötte a víz

A Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést hirdet és segélyszállítmányt indít az erdélyi árvízkárosultak megsegítésére. Csak az marad meg, amit továbbadunk! Értesülve az újabb erdélyi református falvakat ért árvízkárokról, a Magyar Református Szeretetszolgálat június 28-án segélyszállítmányt indít a Dorcas Segélyszervezet magyarországi kirendeltségével összefogva. A szállítmányban elsősorban tartós élelmiszer, lakberendezési tárgyak és Tovább >>

Olvasás: 112200