Lipták Béla: 1956 Üzenete: Család volt a nemzet, legyen újra az! - I rész

Amíg lent folytak a szónoklatok, én szorgalmasan fényesítettem „arany” gyűrűmet, amit 36 forintért vásároltam és melynek aluminium családfájában valami réz beütés is lehetett, mert időnként szép zöld patina borította. Már-már kezdeti siker koronázta a megnyálazott zsebkendőmmel végzett fényesitési igyekezetemet, amikor Attila oldalba bökött és lemutatott a pódiumra, ahol valami tülekedés folyt a mikrofon közelében. Hirtelen csend támadt a Tovább >>

A „halál és a hazugság kultúrája" halálra van ítélve!

Spányi Antal római katolikus püspök beszéde Székesfehérváron, 2006. szeptember 26-án

Sokan elvitatják van-e jogom szólni, közéleti kérdésekben beszélni. Van, sőt kötelességem is! A Szentatya is szól! Van, mert állampolgár vagyok. Amit az Egyház megtilt, az a pártokban való tisztségviselés. Ezt nem is tesszük. Van, hiszen az Egyház is szükségesnek tartja a közéleti kérdésekben való megnyilatkozást, ahogy azt szociális tanításában is Tovább >>

Elhunyt Sütő András

[ 2006-10-01 ] Fotóval Hosszan tartó, súlyos betegség után szombat este Budapesten elhunyt Sütő András, Kossuth-díjas író. A melanomában elhunyt író az Országos Onkológiai Intézet betege volt. Temetéséről a család később intézkedik. Sütő András erdélyi magyar próza-, dráma-, és esszéíró 1927. július 17-én született egy kis erdélyi faluban, Pusztakamaráson paraszti családban. 1940 őszétől a nagyenyedi Bethlen Kollégium, 1945 januárjától pedig a Tovább >>

Papp László: 1956 öröksége II. - Előadás a debreceni szimpóziumon

ezerkilencszázötvenhat, nem emlék, nem múlt vagy nékem, nem történelem, de húsom-vérem, lényem egy darabja, szívem, gerincem - kijöttél velem. Faludy György (részlet) Nem beszélhetünk 56-ról anélkül, hogy a legnagyobb tisztelet és meghatottság hangján ne emlékezzünk a forradalmi nép hősiességéről, áldozatkészségéről és emelkedett szellemiségéről. A nyitott ládákban gyűlő pénz, a kitört kirakatokban érintetlenül hagyott Tovább >>

André Gounelle: Szabadelvűség - liberalizmus

A klasszikus nyelvben a szabadelvű - liberális - elsősorban „nagylelkűt" jelent. A szó nem gondolatot vagy véleményt minősít, hanem a magatartásra és viselkedésre vonatkozik. La Mothe le Vayer (17. század) szerint a szabadelvű se nem fukar, se nem bőkezű. Pénzt, erőt, időt nem pazarol, aminthogy nem is adagolja ezeket. Jövedelmét nem csak a maga hasznára fordítja, szántszándékkal költi arra, hogy másokat hatékonyan segítsen. A 19. században, Tovább >>

Kálmán Szabolcs: Ez nem ötvenhat!

Gondolatok a TV székház ostroma után Egy vérző fejű rendőrt, majd egy középkorú sebesült felkelőt mutat a TV kamerája az egyik budapesti kórházban. A felkelő átszellemülten suttogja: „Ezt úgy éltem meg, mint más idősebbek október 23-át. Tizenhat éve várok erre!” A összehasonlítás kecsegtető, mégis hamis. Az, hogy ez a felkelő párhuzamot lát a két esemény között részben érthető, mert sokat sejtet a mai magyar valóságról. 1956-ban, egy Tovább >>

Nt. Kálmán Szabolcs: Istenre figyelve 1956 évfordulóján

Prédikáció 2006. október 22-re Lekció: Nehémiás 1,1-9 Textus: Nehémiás 1.11a Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának vasárnapja van ma; a felolvasott nehémiási rész a Bibliaolvasó kalauz mai igéje. A történet a Kr.e. kor 445. évéhez visz vissza. Mintegy 2450 év távolságából szólít a Lélek, mai ünneplő magyarokat. Az évforduló alkalmából sok mindent üzenhet Isten, most csak azt hozzuk fókuszba, amit a nehémiási rész által Tovább >>

Papp László: Budapesten bemutatták A szabadság vihara című filmet

„Minden idők legjobb el nem mesélt története” - mondotta Quentin Tarantino, az 1956-os budapesti forradalom és a Melbourne-i olimpia magyar-szovjet vizilabda mérkőzésének emlékét felidéző A SZABADSÁG VIHARA című filmről. A film eredeti bemutatójára áprilisban került sor, a New York-i Tribeca Filmfesztivál keretében. A magyar bemutató szeptember 5-én volt Budapesten, stílusosan a Corvin moziban, ahol a forradalmi események nagyrésze lezajlott. Az Tovább >>

Óda a magyar nyelvhez

Faludy György ÓDA A MAGYAR NYELVHEZ. Most, hogy szobámban ér az est setétje te jutsz eszembe, Szent Gellért cselédje s ajkad, melyről az esti fák alól először szólt az ének magyarul. Arcod mongol emléke rég ködös de titkunk itt e földön még közös s a te dalod kísér utamra fájón messze e tájon. Faludy György ÓDA A MAGYAR NYELVHEZ. Magyar nyelv! Vándorutamon kísérőm sértett gőgömben értőm és kísértőm te hangolás barangoló Tovább >>

Olvasás: 112193