Somssich-Szőgyény Béla: Joe

Minden temetés szomorú, de legszomorúbb, mikor anya temeti fiát. Barátom, Lionel holtteste már a ravatalon feküdt, mikor a felhőkarcolók árnyékában meghúzódó kápolnába érkeztem. A kapu előtt fekete limuzin várakozott. Bent néhány barát, kolléga s társnője, Deborah várta a szertartás kezdetét. Lionel 94 éves édesanyja, a koporsó közelében, az oldalsó padsorban ült, egyenes derékkal, száraz szemmel. Könnyeivel az isteneknek miért is adózna? Mikor Tovább >>

Deák István interjú

Forrás: Élet és Irodalom  2007. május 18., 20. szám

SZÉKY JÁNOS Igazságtételtől igazságkeresésig

Deák István történésszel Széky János készített interjút Deák István tizenkilenc éves egyetemi hallgató a fűtetlen Zeneakadémián egy újságíró ismerősétől kapott belépőjeggyel ülte végig Bárdossy László és Szálasi Ferenc népbírósági tárgyalását. A Columbia Egyetem emeritus professzora ezt a tapasztalatot idézte föl a Tovább >>

Papp László: Búcsú a Magyar News-tól

Hányszor emlegetjük annak a fontosságát, hogy tartsuk meg magyar érzésben, a magyar kultúra szeretetében a második, harmadik amerikai magyar nemzedék tagjait is. Azokat, akik már nem, vagy csak alig beszélik a magyar nyelvet. Nekik tehát angolul kell tolmácsolni óhazájuk kultúráját, ismereteit. Hiszen ma már tudjuk, hogy „nemcsak nyelvében, de szívében is élhet a nemzet”. Hányszor emlegetjük annak a fontosságát, hogy tartsuk meg magyar érzésben, a Tovább >>

Cseh Tibor †: Bevezető szavak

Idézetek a Hereford-i előadásokból

Az ITT-OTT történetét ki-ki úgy ismeri, mint amikor bekapcsolódott a munkába,  a Baráti Körbe... Mert az ITT-OTT nem csupán folyóirat, hanem egyben baráti közösség is.

... hajlíthatatlanok vagyunk abban, hogy sem vallási, sem földrajzi, sem politikai, sem ideológiai és országhatári különbségeket... nem teszünk magyar és magyar között. ...

Azon Tovább >>

Éltető J. Lajos: Az MBK mint vallási közösség

Az ITT-OTT levelező fórum ill. kiadvány 1967-ben alapult. Baráti köre, a Magyar Baráti Közösség elődje, a lap olvasótáborából szerveződött meg. A munkatársak szűkebb csoportja többször is összeült Csikágóban és Adában mielőtt az első nyilvános találkozóra meghívta volna az olvasókat, érdeklődőket. Erre az akkor még csak két napos, szemináriumnak nevezett sereglésre 1972. szeptember 2-án és 3-án, a pennszlvániai Hereford melletti Magyar Tanyán Tovább >>

Magyar táncosok Hollywoodban........

Magyar táncosok Hollywoodban........ Kedves AMERIKAI MAGYAROK!!!! Én egy kis segítség kéréssel fordulnék hozzátok!Én és még 5 társam 13éve balettozunk.Idén május 2-tól 6-ig megrendezésre került Horvátországban az ESDU egyesület szervezésében egy Európa Bajnokság,amin a csoportunk kortárs kategóriában Európa bajnoki és a legszebb koreográfia címet nyerte el!Ebből következik hogy kijutottunk a Világbajnokságra amit Hollywoodban rendeznek meg július Tovább >>

Csoóri Sándor márciusi levele

Csoóri Sándor márciusi levele az értelmiség összefogásáról

Magyarországon a legnyilvánvalóbb igazság az, hogy aki értelmiség és nem vakítja el a félelem, önző érdek vagy valamiféle téveszme, az magában leszámol ezzel a kormánnyal - fogalmazta meg Csoóri Sándor abban a levélben, amelyben a Márciusi Charta nevű civil értelmiségi mozgalom megalakítását kezdeményezte. mozgalomhoz számos író, művész, tanár, közgazdász, tudós és egyházi Tovább >>

Kálmán Szabolcs: Gondolatok Csoóri Sándor márciusi leveléről

Kedves Sándor! Bár senki se kért, hogy reagáljak írásodra, elolvasva mégis meghökkentem: miért húzódzkodnám aláírni, ha megkérnének rá? Kezdetnek, talán elemezném írásodnak rám tett hatását. Természetesen ez így szubjektív lesz, annak minden vitathatóságával együtt.

Költő létedhez méltóan szubjektív költői megfogalmazásokkal kezded, ezeket se bizonyítani, se vitatni nem lehet. Aki úgy látja, annak „korhadozik az ég felette.” Majd egy Tovább >>

Éltető Lajos: Kifut a hajó

Elhangzott a 2006-os konferencia Volt gondnokok fórumán 

Kezdetben- Ludányi Andrással megállapítottuk, hogy a magyarságnak, azon belül is különösen az emigrációnak nem üres politizálásra, politikai szervezkedésre van szüksége, hanem lelki újjászületésre.

Első nagyobb szabású nyilvános táborozásunkon a Pennsylvániai Herefordon András megvizsgálta tanulmányában, mely emigráns csoportok őrizik meg leginkább etnikai Tovább >>

Emlékezzünk a South Bend-iekre

Emlékezzünk a South Bend-iekre, egykori földijeinkre! 125 évvel ezelőtt jelentek meg az első magyar kivándorlók az Indiana állambeli South Bend-ben!

Családi látogatás révén jutottam el 2006. áprilisában az Indiana-beli South Bend városába. A meglátogatott család – történetesen a lányom családja – a város déli részén fekvő Notre Dame egyetemváros N. Notre Dame utcájában lakott. Ez az utca déli irányban egyenesen Tovább >>

Olvasás: 113596