Papp László: Messzi Tábortüzek III

Számba vette-e már valaki, hány magyar népdalunk van? Nem tudom van-e ilyen összesítés, de azt tudom, hogy egy lelkes amerikai magyar asszony egyszer nekilátott, hogy a legszebbeket egy csokorba szedje.  Dömötörné, Kokron Margit közel kétezer népdalt jegyzett fel azzal a céllal, hogy azokat az otthoni kultúrától elzárt fiatalokkal megismertesse. Korán bekövetkezett halála előtt csak a gyüjtemény egyrészét tudta kiadásra elkészíteni. Az ő emlékére aztán Tovább >>

Sztáray Zoltán: A Magyar Forradalmi Tanács

19 éves koromban indultam el Párizsba, de  csak a pesti francia követségig jutottam el, ahol tájékoztattak, csak akkor kaphatok látogató vizumot, ha hozok az illetékes katonai hatóságtól engedélyt. El is zarándokoltam a kiegészítő parancsnoksághoz, ahol közölték velem,  ha leszolgálom a kétéves önkéntesi időmet, akkor jöjjek újra.

Igy hát előbb le kellett szolgálnom nem két, hanem három esztendőt és leszedni Sztálin szobrát a talapzatról, Tovább >>

Bayer Zsolt: Az örök remény

Bayer Zsolt gyönyörü irását, "Az örök remény"-t nemcsak a nők dicsérete, vagy felhivás megbecsülésükre, hanem hivatásuk ösztönszerü felfogásának költői elismerése. Ez az irás Anyámról is szólt, aki, november 4-e reggelén, - tudom, rettegve, keresztet rajzolt a homlokunkra, hiszen hálás volt, hogy visszakapott bennünket épségben az első öt nap harcai után, s - elengedte öcsémet és engem a szentendrei házunkból, mert Budapestet megtámadták a Tovább >>

Papp László: 1956 öröksége

Papp László, Ünnepi beszéd 2007 október 21-én New Yorkban. Ezerkilencszázötvenhat, nem emlék, nem múlt vagy nékem, nem történelem, de húsom-vérem, lényem egy darabja, szívem, gerincem - kijöttél velem...   A 96 éves korában elhunyt költő, Faludy György hozta magával ezt a vallomást, amely egyben mindannyiunk hite, napjaink iránytűje.

Hiszen mindannyiunk 1956 nemzedéke vagyunk. Nemcsak azok akik fegyverrel harcoltak, akik Tovább >>

Megjelent az emlékalbum

Az 1956-os forradalom ünneplése összetartó erejű

A napokban került ki a nyomdából egy rendhagyó kiadvány, amit az 1956-os forradalom 51. évfordulójának ünneplésén mutat be hivatalosan a rendezőség és a szerkesztésért felelős bizottság. Az amerikai-magyarok tavaly különleges külsőségek között és méltósággal ünnepelték az 50. évfordulót, aminek központi rendezvénye New Yorkban, a Carnegie Hallban volt. Többek között ezeket a felejthetetlen Tovább >>

Polcz Alaine: Asszony a fronton - Egy fejezet életemböl

Részletek a pécsi Jelenkor Kiadónál 199 oldalon, 2005-ben megjelent kötetbôl

Egy elözmény 1944. Augusztus 23-án Románia kilépett a szövetségbôl. A maga módján tette. A vezetô tisztikar vagy az állam vezetôi meghívták a német tisztikart pezsgôs vacsorára. Leitatták, azután legyilkolták, felkoncolták öket. A zürzavarban a legénységet szétugrasztották, elfogták, megadásra adattak utasítást, és ezzel kiugrottak. Így hallottam én a Tovább >>

Nyugati Hírlevél

Ez Internet cim alatt megjelent a Nyugati Hírlevel  104. 2007. oktúóberi  száma.  Bika Julianna  bikajuli@cox.net

Papp László: Magyar események New Yorkban

New York város nem csak otthona többezer magyarnak, (újabban elég sok illegális honfitársnak is) de gyakran élvezhetünk ott magyar kulturális eseményeket is. Egymást követik kiállítások, zenei élmények, előadások. Hogy csak a szeptember-októberi alkalmakról tegyek említést, íme egy kis csokor a válogatás lehetőségeiből:  

A New York Times szeptemberi száma beszámol a rangos Café Carlyle felújításásról, és ezzel kapcsolatban Vértes Marcel Tovább >>

József Attila: Kész a leltár

Vers

Magamban bíztam eleitől fogva - ha semmije sincs, nem is kerül sokba ez az embernek. Semmiképp se többe, mint az állatnak, mely elhull örökre.

Ha féltem is, a helyemet megálltam - születtem, elvegyültem és kiváltam. Meg is fizettem, kinek ahogy mérte, ki ingyen adott, azt szerettem érte.

Asszony ha játszott velem hitegetve: hittem igazán - hadd teljen a kedve! Sikáltam hajót, rántottam az ampát. Okos urak közt Tovább >>

Kálmán Attila: Október 6

Ezt a beszédet mondtam el ma Észak-Komáromban a Klapka-szobor koszorúzása előtt kb. 3-400 fős hallgatóság előtt.           

Kálmán Attila

Boldog az a nemzet, amelynek unalmas történelme van. A múltját nem szabdalták szét háborúk, forradalmak, véres megtorlások, hanem békében élhetett, gyarapodhatott évszázadokon Tovább >>

Olvasás: 112163