KMCSCS - Meghívó

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség, a New York-i körzet cserkészcsapataival karöltve, 1961 óta rendezi meg a szövetség cserkészbálját.­ ­ Hagyományos cserkészbálunkatszombaton, 2008. november 22-én19:00 órai kezdettel­a Hasbrouck Heights Hilton szállodában,Hasbrouck Heights, New Jersey-ben tartjuk meg.Megközelítés keletről: az I-80. sz. országút 64B sz. kijáratánál kimenni. Ott balra (Route 17 South, Polifly Road). A hotel az út bal oldalán Tovább >>

Papp László: Csoda történt Amerikában

Amikor ötven évvel ezelőtt egy kis fekete gyereket dühöngő emberek sorfala között fegyveres csendőrök kísértek az addig csak fehérek részére fenntartott iskolába, kevesen gondolták volna, hogy valamikor egy szinesbőrű (fekete, néger, félvér, afrikai eredetű) ember lehet Amerika elnöke. Mégis megtörtént az, ami nemrég még csodával határosnak tűnt.   Mi van a történelmi esemény mögött? 1. Mindenek előtt a nemzedékváltás. Szégyenkezve Tovább >>

In Memoriam Jakó Zsigmond

Kedves Lajos! Nem tudom, hogy eljutott-e hozzád a szomorú hír. Nevezetesen az, hogy a magyar történészek, pontosabban középkorászok egyik legkiemelkedőbb alakja, a Kolozsvárott élő és alkotó Jakó Zsigmond professzor 2008. október 26-án 92 éves korában elhúnyt. Október 22-26-a között éppen Kolozsváron voltam, ahol egy nagy, Hunyadi Mátyás emlékének szentelt nemzetközi konferencián vettem részt. Éppen csak hazaértem Szegedre, mikor megjött Tovább >>

Fülöp László: Vakáció ’45-ben 3.

Harmadik rész: Romok az út mentén

A teherautó fokozatosan gyorsult, majd felvette az országúti tempót. Nem tudom mennyi ideig utaztunk, de a hüvös reggeli levegő is felmelegedett, a nap is a zeniten pihent, mikorra megérkeztünk egy nagy városba. – Debrecen – mondta anyám. Megálltunk egy nagy széles téren, nem messzire a Nagytemplomtól, de itt nem sokáig időztünk. A katonák bementek egy sarki vendéglőbe, s mi a teherautón majszoltuk Tovább >>

KMCSSZ sajtótájékoztató

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma Kárpátalján Tartotta Összi Gyülését A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma (MCSSZF) 2008 szept. 27-én Szinyák – Kékesfüreden (Kárpátalja) tartotta idei második ülését. Az ülésen megjelentek az anyaországi két szövetség (MCSLSZ: Szalai Zsófia, MCSSZ: Buday Barnabás) mellett az erdélyi (RMCSSZ: Gaál Sándor), felvidéki (SZMCS : Csémi Szilárd), kárpátaljai (KáMCSSZ: Popovics Béla) és a nyugati (KMCSSZ: Lendvai-Lintner Tovább >>

Sipos Gyula: Egy orosz katonáról

Mi mindent tanulhatunk az 1956-ban hittel, szivvel és vérrel küzdött, végül is eltiport magyar forradalomból...

Az anyja mint az én anyám azt mondta: jó légy kisfiam. Elkisérte az állomásra és siratja, hogy messze van, meg-megáll kezében a tü, míg a konyhában öltöget, morzsoló ujjai elejtik a kukoricacsövet, vagy elindul az udvaron s már nem tudja mit keresett, csak fohászkodik: istenem, baj ne érje a gyereket. Az anyja messze Tovább >>

Fáy Ferenc: Októberi halott

Az 1956-os szabadságharcos emlékére

Fehér volt, sápadt mint a köd.Kopott akár a fák.S a nyirkos őszi lomb közé rejtette homlokát.A szájaszéléről rubinvirággá nyíltak a szavakperegtek szét a fû közé...Leroskadt házfalakpihentek barna ujjain,szemébe bújt az ég,s egy ország fogta könnyesen,némán ütőerét.

1961 október 19

KMCSSZ sajtótájékoztató

­KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG HUNGARIAN SCOUT ASSOCIATION IN EXTERIS - ASOCIACION SCOUT HUNGARA EN EL EXTERIOR - UNGARISCHER AUSLANDSPFADFINDERBUND 2850 Route 23 North, Newfoundland, New Jersey 07435, U.S.A., telefon: (973) 208-0450, fax (973) 208-1451, drótposta: kmcssz@aol.com ­AZONNALI KÖZZÉTÉTELRE

2008. okt.8                 Tovább >>

Papp László: Egy elmulasztott alkalom az amerikai magyarokról

„Felmérést kellene készíteni az amerikai magyarok értékeiről, hogy azokat megőrízhessük “ - javasoltam több, mint tíz évvel ezelőtt az akkor még külön működő kulturális tárca államtitkárának. Megértették, elfogadták. (Tudomásom szerint anyagi keretet is biztosítottak a megvalósítás számára, amit aztán másra használtak fel.) Hiszen magyar templomokat zárnak be, vagy kerülnek idegen kézbe, magyar házak szünnek meg, magyar emberek halnak meg Tovább >>

Fülöp László: Vakáció ’45-ben 2.

"... Már egy órája is lehetett, ... hogy a teherautó kigördült Szatmarnémeti utolsó házai közül..."

Második rész: A robogó gulya

Amikor a teherautó kigördült Szatmarnémeti utolsó házai közül én még mindig az elmult nap izgalmain gondolkodtam. Vajon miért a zsidó nőket szállitották le az orosz őrök, s nem anyámat vagy a szomszédasszonyt?  Persze, a szomszédasszony csunya volt és kövér, s az is igaz, hogy anyám már Tovább >>

Olvasás: 112151